Jdi na obsah Jdi na menu
 


- mladí hasiči

Nové stránky našich mladých hasičů   zde 

V sobotu 10.října proběhla ve Zlíně - Racková  podzimní část Okresního kola hry Plamen 2015/2016, které se zúčastnili i naši mladí hasiči. Soutěžilo se v disciplínách "Závod požárnické všestrannosti" a "Útok CTIF". Z důvodu nedostatku mladých hasičů se mladí hasiči zúčastnili pouze disciplíny závodu požárnické všestrannosti, kde stačí k plnění disciplíny pět členů na rozdíl od útoku CTIF, kde je zapotřebí devět členů z každého družstva.

 V závodu požárnické všestrannosti družstvo mladších žáků ve složení Kateřina Čechová, Eliška Zelinková, Adam Mrlík, Jakub Mitáček a Štepán Bureš. Se umístili se na 8. místě s výsledným časem 1:02:44 minut .

Družstvo starších žáků ve složení Tomáš Dalajka, Barbora Mitáčková, Vendula Vysloužilová, Michal Vojtěšek a Michael Bětík. Se umístili se na 18 místě s výsledným časem 1:21:09 minut.

Z důvodu, že jsme se takových závodů zúčastnili poprvé tak jsme se v určitých disciplínách nevyvarovali chyb, za které jsme dostali trestné minuty, které se připočítávaly k výslednému času běhu. Závod požární všestrannosti se stává s běhu u mladších 2 kilometry a u starších 3 kilometry na trati se plní úkoly na 6 stanovištích 1. úkol střelba, 2. úkol topografie, 3. úkol uzlování, 4. úkol první pomoc, 5. úkol požární ochrana a 6. úkol překonání překážky.

Byla to první zkušenost s takovýmto závodem a doufáme, že nabité zkušenosti budou motivací ke zlepšením výledků v dalších podobných závodech. Všem mladým hasičům děkujeme za dosažené výsledky i nasazení nejenom při závodech ale pří trénincích.

Vedoucí mládeže: Vojtěšek Marek, Čevela Martin. Vojtěšková Monika a Vojtěšek Josef

 

Dne 6.září 2015  se zúčastnili naši mladí hasiči pohárové soutěže o putovní pohár města Napajedla v požárním útoku, této pohárové soutěže se zúčastnili naši mladší i starší mladí hasiči. Družstvo mladších se umístnilo na třetím místě a družstvo starších na čtvrtém místě. Všem zúčastěným děkujeme za reprezentaci našich mladých hasičů.

 

Dne 23. května jsme se zúčastnili okrskového kola mladých hasičů v požárním sportu v Oldřichovicích. Zde se plnila jen jedna disciplína a to požární útok. Na této soutěži jsme se spojili s mladými hasiči z Halenkovic. Tým starších žáků byl doplněn 3 soutěžícími z Halenkovic, tým mladších žáků se skládal pouze ze členů SDH Spytihněv a mladší žáci z Halenkovic byli doplněni 2 mladšími žáky od nás. Celkem dorazilo 7 družstev mladších žáků a 3 družstva starších žáků.

Po příjezdu následovala prezentace a nástup, kde si všechna družstva vylosovala startovní pořadí. Naši mladší žáci si vylosovali 7. startovní pořadí a starší žáci 1. startovní pořadí.

První na start šli mladší žáci s časem 31,48 vteřin. Po nich následovaly pokusy starších žáků s časem 35,92 vteřin.

Mladší žáci se umístili na 5. místě a starší žáci na 2. místě.

 

Dne 16. května 2015 jsme se zúčastnili Okresního kola hry Plamen v Otrokovicích na stadionu Jiskra, kterého se zúčastnili jak naši mladší, tak i starší žáci. Celkem se zúčastnilo 16 družstev mladších a 23 družstev starších žáků z celého okresu Zlín.

Po příjezdu následovala prezentace. Soutěžící měli před zahájením možnost vyzkoušet si dráhy k určitým disciplínám. Po nástupu byla svolána porada vedoucích a po této poradě následovalo zahájení první soutěžní disciplíny – štafetový běh 400 metrů s překážkami CTIF, která se šla na 2 pokusy – první na řadu šli starší žáci ve složení - Michal Vojtěšek, Michael Bětík, Barbora Mitáčková, David Kotásek, Matyáš Horváth, Anna Slováčková, Lucie Malinová, Filip Okénka a Tereza Čevelová. Čas při prvním pokusu - 130,95 vteřin. Čas při druhém pokusu – 144,62 vteřin.   

Pak se dostalo i na pokusy mladších žáků ve složení - Tereza Jourová, Eliška Zelinková, Adam Mrlík, Richard Kotásek, Pavel Štěrba, Jakub Mitáček, Štěpán Bureš, Kateřina Čechová a Martina Čevelová. Čas při prvním pokusu – 137,93 vteřin s 10 trestnými body. Čas při druhém pokusu – 144,05 vteřin s 10 trestnými body.

Dále starší žáky čekala další soutěžní disciplína – štafeta 4x60 metrů s překážkami také na 2 pokusy – První štafeta ve složení Matyáš Horváth, Barbora Mitáčková, David Kotásek a Michael Bětík s časem 96,43 vteřin. Druhá štafeta ve složení Lucie Malinová, Filip Okénka, Anna Slováčková a Michal Vojtěšek s časem 84,39 vteřin.

Mezitím co starší žáci plnili disciplínu 4x60 metrů s překážkami, mladší žáci soutěžili v disciplíně – štafeta požárních dvojic ve složení Martina Čevelová, Jakub Mitáček, Štěpán Bureš, Adam Mrlík, Eliška Zelinková, Richard Kotásek, Kateřina Čechová, Pavel Bureš a Tereza Jourová. S časem první štafety 166,44 vteřin. Čas druhé štafety 176,22 vteřin s 10 trestnými body.

Po krátké úpravě dráhy štafety 4x60 metrů s překážkami pro mladší žáky (menší překážky) mohli nastoupit k plnění této disciplíny, opět na 2 pokusy. První štafeta ve složení Tereza Jourová, Štěpán Bureš, Jakub Mitáček a Eliška Zelinková s časem 78,52 vteřin. Druhá štafeta ve složení Kateřina Čechová, Richard Kotásek, Pavel Štěrba a Adam Mrlík s časem 79,40 vteřin.

Starší žáci nyní mohli nastoupit na plnění disciplíny štafety požárních dvojic ve složení Tereza Čevelová, David Kotásek, Michal Vojtěšek, Matyáš Horváth, Barbora Mitáčková, Filip Okénka, Lucie Malinová, Anna Slováčková a Michael Bětík. S časem první štafety 107,05 vteřin s 10 trestnými body. Čas druhé štafety 116,65 vteřin s 20 trestnými body.

Blížil se závěr soutěže a následovala poslední disciplína – požární útok – pro hasiče královská disciplína v požárním sportu. Také se běžel na 2 pokusy z kterých se bral lepší čas. Ve složení mladších žáků Tereza Jourová, Eliška Zelinková, Adam Mrlík, Richard Kotásek, Pavel Štěrba, Štěpán Bureš a Jakub Mitáček. Čas při prvním pokusu 27.91 vteřin. Čas při druhém pokusu 39,95 vteřin. A ve složení starších žáků Anna Slováčková, Barbora Mitáčková, Matyáš Horváth, Michal Vojtěšek, David Kotásek, Michael Bětík a Lucie Malinová. Čas při prvním pokusu 69,42 vteřin. Čas při druhém pokusu 33,47 vteřin.

Následoval nástup a slavnostní vyhlášení výsledků celé soutěže.

Umístění

Mladší žáci - štafetový běh 400 metrů s překážkami CTIF – 12. místo

     - štafeta 4x60 metrů s překážkami -10. místo

                     - štafeta požárních dvojic – 14. místo

                     - požární útok – 10. místo

Celkové umístění mladších žáků 13. místo.

Starší žáci  - štafetový běh 400 metrů s překážkami CTIF - 12. místo

                     - štafeta 4x60 metrů s překážkami - 14. místo

                     - štafeta požárních dvojic - 15. místo

                     -požární útok  - 15. místo

Celkové umístění starších žáků 13. místo.

 

 

 

Dne 8. května 2015 jsme se zúčastnili pohárové soutěže v požárním útoku Memoriálu Karla Pavlíka na Žlutavách, kde si družstvo mladších žáků poprvé vyzkoušelo požární útok před diváky a ostatními soutěžícími naostro. Zaslouží si velkou pochvalu za to, že v první soutěži obstáli bez trestných vteřin s časem 30,41 vteřin. Soutěž proběhla bez zranění a naši mladší žáci si odtamtud odvezli krásné a zasloužené 1. místo. foto   video

 

 

Dne 2. května 2015 jsme se zúčastnili exkurze na požární stanici profesionálních hasičů hasičského záchranného sboru Zlínského kraje stanice Otrokovice. Do Otrokovic jsme se ze Spytihněvi vydali vlakem. Po příchodu ke stanici nás přivítal Antonín Bětík, velitel výjezdové jednotky ve Spytihněvi, který je zároveň příslušníkem profesionální jednotky hasičů v Otrokovicích, kde je na pozici strojníka. Po krátkém seznámení s pravidly chování se na požární stanici následovala prohlídka. Náš průvodce nám první ukázal pokoje, které slouží hasičům k odpočinku při 24 hodinových směnách. Poté nás zavedl do posilovny, kde nám ukázal různé stroje a na některých nám vysvětlil a ukázal jak se používají a následně nám dovolil si některé z nich vyzkoušet. Dále nám ukázal místnost, která slouží ke školením a zasedáním. Po prohlédnutí této místnosti nás zavedl do garáže, kde nám ukázal a popsal hasičské výjezdové automobily, do kterých jsme se mohli podívat a vidět i jejich vybavení a také nám předvedl hasičský oděv a přilby s vysílačkami, které jsme si  vyzkoušeli .  Následovalo rozloučení s hasičskou zbrojnicí a odtud jsme se vydali pěšky do Spytihněvi. Po cestě nám vedoucí připravili aktivity sloužící k přípravě na disciplíny závodu požárnické všestrannosti. V polovině cesty na Přístavišti Emila Spiro v Napajedlích nás vedoucí pozvali na zmrzlinu a zde jsme se mohli občerstvit a zkrátit si volnou chvíli na průlezkách. Po 20 minutovém odpočinku jsme se opět vydali na cestu, tentokrát už bez zastávek, až do Spytihněvi. foto

 

 

Dne 29.3.2015 jsme se zúčastnili XXII. ročníku finále Velké uzlové soutěže na Březůvkách. 
 Zúčastnili se ho tři naši nejlepší mladší žáci Mrlík Adam, Jourová Tereza a Zelinková Eliška. A čtyři nejlepší starší žáci Mitáčková Barbora, Vojtěšek Michal, Bětík Michael a Kotásek David.

Na rozdíl od pohárových uzlovacích soutěží není za špatně uvázaný uzel trestné sekundy, ale diskvalifikace. Za to má soutěžící čtyři pokusy a bere se pouze jeden nejlepší dosažený čas. A v soutěžích družstev se nedělá štafeta, ale sčítají se časy nejlepších u mladších dva časy a u starších tři časy.

Družstvo starších ze součtem tří časů 86,14 sekund se umístnilo na 10.místě a družstvo mladších se součtem dvou časů  55,31 sekund se umístnilo na 7.místě.

V jednotlivcích starších se umístili Vojtěšek Michal na 28.místě s časem 23,94 sekund, Bětík Michael na 37.místě s časem 30,25 sekund, Mitáčková Barbora s časem 31,95 sekund a Kotásek David na 45.místě s časem 39,58 sekund.

V jednotlivcích mladších se umístili Mrlík Adam na 16.místě s časem 25,89 sekund, Zelinková Eliška na 21.místě s časem 29,42 sekund a Jourová Tereza na 23.místě s časem 32,08 sekund.

Všichni soutěžící si udělali osobní rekordy a k jejich dosaženým časům a výsledkům BLAHOPŘEJEME.
Po cestě zpět jsme se zastavili za odměnu na malé občerstvení. video  foto

 

 
Dne 7.3.2015 se zúčastnilo družstvo madých hasičů pohárové uzlovací soutěžě na Žlutavech ,,Žlutavská uzlovačka".
 
Družstvu mladších hasičů ve složení Anna Slováčková, Adam Mrlík, Pavel Štěrba, Richard Kotásek a Jakub Mitáček se podařilo vybojovat krásné 4.místo.
 
Družstvo starších hasičů ve složení Tereza Jourová, Barbora Mitáčková, Michael Bětík, Michal Vojtěšek a David Kotásek se podařilo vybojovat krásné 3.místo a umístnit se na stupních vítězů.
 
V jednotlivcích mladších se umístili Tereza Jourová na 6.místě, Richard Kotásek na 16.místě, Jakub Mitáček na 17.místě, 
Anna Slováčková na 24.místě, Adam Mrlík na 27.místě, Lucie Malinová na 36.místě a Pavel Štěrba na 37.místě.
 
V jednotlivcích starších se umístili Michael Bětík na 19.místě, Michal Vojtěšek na 23.místě, David Kotásek na 27.místě a Barbora Mitáčková na 30.místě.
Blahopřejeme družstvu starších k získání bronzové medaile.
A všem ostatním účastníkům děkujeme za snažení a bojovnost. 
 
Cvičíme a připravujeme se na okresní soutěž v uzlování, která se koná dne 29.3.2015 na Březůvkách. 
Začínáme nacvičovat na jarní soutěž ,,HRA PLAMEN" která se koná v Otrokovicích na atletickém stadiónu 15.-17.května.
Zde by jsme chtěli soutěžit v disciplinách 
1.požární útok
2.štafeta 4 x 60 metrů 
3.štafeta CTIF
4.štafeta požárních dvojic
5.běh na 60 metrů s překážkami - soutěž jednotlivců
 
 
Dne 28.2.2015 se konalo velké Okrskové uzlování v Oldřichovicích za účasti družstev mladých hasičů z našeho okrsku Pohořelic,Oldřichovic, Napajedel, Halenkovic, Spytihněvi, Žlutav a Kvítkovic, protože nemají v okrsku žádné jiné mladé hasiče. Soutěž se koná jak soutěž dospělých, každý rok v jíném místě okrsku.
V jednotlivcích mladších se umístili Adam Mrlík na 8.místě, Eliška Zelinková na 21.místě, Jakub Mitáček na 23.místě,Tereza Jourová na 26.místě, Pavel Štěrba na 36.místě a Anna Slováčková na 38.místě.
V jednotlivcích starších se umístili Michal Vojtěšek na 19.místě, Barbora Mitáčková na 22.místě, Michael Bětík na 23.místě, David Kotásek na 25.místě a Matyáš Horváth na 26.místě.
Všem účastníkům děkujeme za snažení a bojovnost. 
Cvičíme a připravujeme se na okresní soutěž v uzlování, která se koná dne 29.3.2015 na Březůvkách.
 

 

Dne 22.2.2015 se starší žáci mladých hasičů ve složení Barbora Mitáčková, David Kotásek, Matyáš Horváth, Michael Bětík a Michal Vojtěšek se zúčastnili plnění odznaku odbornosti na zbrojnici ve Zlíně – Loukách. Všichni usilovali o splnění odznaku odbornosti ,,PREVENTISTA“ . Všem se podařilo získat odbornost a za to jim náleží uznání a poděkování. Všem blahopřejeme. Doufáme, že se pokusí získat i jiné odbornosti jako například strojník,kronikář,velitel, cvičitel. Jestli zůstanou i nadále mladými hasiči mohou získat i odbornost instruktora, aby mohli předávat své zkušenosti dalším mladým hasičům. foto

 

 

Dne 1.2.2015 se zúčastnilo družstvo mladých hasičů uzlovací soutěže v Pohořelicích ,,Pohořelská smyčka".
Družstvu mladších hasičů ve složení Tereza Jourová, Eliška Zelinková, Adam Mrlík, Richard kotásek a Jakub Mitáček se podařilo vybojovat krásné 2.místo. I když čas nebyl nejlepší, ale jejich bezchybný výkon je vynesl na stupně vítězů. 
Družstvo starších hasičů ve složení Barbora Mitáčková, Michael Bětík, Michal Vojtěšek, David Kotásek a Matyáš Horváth se umístilo na 10.místě.
V jednotlivcích mladších se umístili Adam Mrlík na13.místě, Tereza Jourová na 22.místě, Eliška Zelinková na 25.místě, Richard Kotásek na 28.místě, Pavel Štěrba na 29.místě, Kateřina Čechová na 37.místě a Jakub Mitáček na 42.místě.
V jednotlivcích starších se umístili Barbora Mitáčková na 37.místě, Michal Vojtěšek na 39.místě, Michael Bětík na 41.místě, David Kotásek na 42.místě a Matyáš Horváth na 50.místě.
Blahopřejeme družstvu mladších k získání stříbrné medaile.
A všem ostatním účastníkům děkujeme za snažení a bojovnost. foto, video
Cvičíme a připravujeme se na okrskovou soutěž v uzlování, která se koná dne 28.2.2015 v Oldřichovicích.
 
 

Výsledky Spytihněvských mladých hasičů ze soutěže konané 10.1.2015 v Malenovicích ,,MALENOVICKÝ SUK"

Družstvo starších soutěžilo ve složení Bětík Michael, Vojtěšek Michal, Jourová Tereza, Mrlík Adam a Kotásek Richard. Naše starší družstvo doplněné mladšími hasiči odvedlo pěkný bezchybný výkon a obsadilo krásné 5.místo v kategorii starší.
Družstvo mladších soutěžilo ve složení Slováčková Anička, Malinová Lucie, Bureš Štěpán a Štěrba Pavel. Družstvo s jednou malou chybičkou se umístilo na 6. místě v kategorii mladších.
V jednotlivcích v kategorii starších se umístil Bětík Michael na 33.místě, Vojtěšek Michal na 40.místě a Matyáš Horváth na 43.místě.
V jednotlivcích v kategorii mladších se umístila Jourová Tereza na 16.místě, Mrlík Adam na 25.místě, Slováčková Anna na 28.místě, Kotásek Richard na 29.místě, Malinová Lucie na 32.místě, Bureš Štěpán na 40.místě, Štěrba Pavel na 43.místě a Čechová Kateřina na 49.místě.
I když časy byly lepší než na první soutěži tak umístění bylo nepatrně horší, protože soutěže na Zlínsku jsou kvalitnější obsazované.
VŠEM DĚKUJEME A TĚŠÍME SE NA DALŠÍ SOUTĚŽ. foto, video

 

První „křest ohněm“ mladých hasičů

První středu v měsíci říjnu se konala první schůzka kroužku mladých hasičů. Po prvním seznámení s prací a technikou hasičů následovalo už samostatné představení disciplín požárního sportu pro děti. Jako první je čekal nácvik štafety dvojic a tvoření pěti vybraných uzlů. Děti se tedy začaly pravidelně scházet každou středu a do současné doby se jejich počet ustálil na 15 dětech. Jak už to bývá zvykem první „tak zvaná zkouška ohněm“ je čekala na soutěži v uzlování na Nové Dědině. Na dvě stovky dětí zde bojovaly o nejlepší umístění. Naše děti se statečně popraly s první trémou na takovém klání a i přes drobné chybičky zaujaly kvalitní umístění. Naše první štafeta výsledným časem sahala po 4. místě, bohužel chyba na provedení dvou uzlů a následná časová penalizace ji nakonec odsunula na 9.místo. Druhá štafeta tvořená z menších dětí ukončila svůj pokus na 10. místě. Poté následovala soutěž jednotlivců, kde na každého čekalo udělat 5 předepsaných uzlů v nejrychlejším čase. Naše umístění dětí a to: Vojtěšek Michal-13. místo, Bětík Michael-17., Jourová Tereza-22., Mitáčková Barbora-26., Zelinková Eliška-41., Kotásek David-47., Kotásek Richard-50., Mrlík Adam-57., Malinová Lucie-64., Mitáček Jakub-66., Bureš Štěpán-70., Štěrba Pavel-73., Slováčková Anna-79., Čechová Kateřina-80. místo. Nutno konstatovat, že děti bojovaly ze všech sil a i přes první zkušenost na soutěži předvedly úctyhodné výkony. Foto 1, foto 2, video