Jdi na obsah Jdi na menu
 


5plus2

23. 2. 2014

článek

 

Nováčky si sami vycvičíme

  12:00
SPYTIHNĚV V prostředí hasičů se pohybuje od malička. Dovedl ho k nim totiž jeho otec a bývalý starosta sboru dobrovolných hasičů (SDH) ve Spytihněvi. A toho zase jeho otec. Dvaatřicetiletý Antonín Bětík mladší ve sboru působí od roku 1997.
Sbor dobrovolných hasičů ze Spytihněvi jsou parta, která je vždy ochotna...

Sbor dobrovolných hasičů ze Spytihněvi jsou parta, která je vždy ochotna pomáhat. | foto: archiv SDH Spytihněv

"Jsem už několikátá generace. Ale vedený úředně jako člen sboru jsem až od roku 1997. Do té doby nebylo až tak důležité být vedený, ale spíše být ku pomoci sboru, čili občanům," vzpomíná na své začátky ve sboru dvaatřicetiletý Antonín Bětík mladší, který v současné době vede SDH a zásahovou jednotku obce Spytihněv.Co je náplní jeho práce a který zásah byl pro něj tím nejnebezpečnějším,prozradil v rozhovoru pro týdeník 5plus2 dny.

Co vás na práci hasiče nejvíc lákalo?
Jde o rodinnou tradici, ale mě zároveň lákal i požární sport, který je po fotbale druhý nejvíce rozšířený na vesnicích. Důvodem je také hasičská komunita - super parta, která je ochotna vždy pomoci.

Vzpomenete nějaký okamžik, kdy jste se ocitli s kolegy v nebezpečí během zásahu?
Nebezpečné byly především povodně v roce 1997. Tehdy jako šestnáctiletý jsem pomáhal jak s čerpáním, tak s navyšováním hrází pytli s pískem. Vzpomínám si na noční evakuaci občanů z rodinných domů po přívalové vlně, kdy hrozilo protržení břehů řeky Moravy, a záchranu osoby, která zůstala uvězněna na druhé straně řeky v areálu štěrkoviště.

Bylo takových rizikových výjezdů více?
Každý výjezd jednotky je specifický. Především pak ty, které jsou hlášeny našimi členy. Jde totiž o to, že jsou všímavější a cvičeni na rychlou reakci. Jednak ohlášení a případně i pomoci. Tak to bylo i v případě železniční nehody s nákladním automobilem na přejezdu ve Spytihněvi.

Jak tento zásah vypadal? Můžete to přiblížit ?
Ohlásil ji hned po zpozorování náš člen a hned se zapojil do záchranných prací. Zkontroloval stav řidiče vozidla a zničené nádražní stanice. Po dojezdu dalších jednotek hasiči evakuovali 50 osob z vlaku vzdáleného od přejezdu 200 metrů.

Jaké vlastnosti by měl podle vás mít člověk, který by se chtěl stát dobrovolným hasičem?
Musí být především ochoten kdykoli pomoci bez nároku na finanční odměnu. Přínosem mu bude dobrý pocit a především uznání vedení obce a spoluobčanů.Další kladné vlastnosti jsou už především přínosem pro dobrovolnou činnost.

Vy se ale jako hasič navíc i živíte. Kdy jste vstoupil mezi profesionály?
Jako profesionální hasič pracuji celkem 11 let - pět let u podnikových hasičů a šest let u státních hasičů na stanici v Otrokovicích. Do profesionálních řad patří také můj nejstarší bratra dříve i otec a děda.

Říkal jste, že jste s kolegy super parta. Jak často se sdružujete?
Zásahová jednotka se schází pravidelně poslední pátek v měsíci, kdy probíhá praktické školení různých zásahů a mimo to i neplánovaně v průběhu celého roku. Oblíbená je akce pro děti a manželky či přítelkyně našich členů, jako poděkování za jejich toleranci.

Co všechno taková práce dobrovolného hasiče ve Spytihněvi obnáší?
Každý, kdo se do našich řad přihlásí,toho nemusí až tak moc znát.Sami si ho dokážeme vycvičit na dostatečnou úroveň. Musí být především ochoten se učit novým věcem a obětovat trochu toho času pro školení, výcviky a zásahy. Práce je různorodá, nenadarmo se říká, že hasič musí znát z každé profese trochu.

Je nějaké ocenění, kterého si se sborem obzvlášť vážíte?
Každého ocenění si velmi vážíme.Ať už za povodně v roce 1997,2006 a 2010 či za jiné zásahy. Ale pro nás hasiče není nic krásnějšího než ocenění ve formě nové techniky nebo vybavení. Třeba v loňském roce nám obec pořídila nový dopravní automobil za příkladnou činnost.To nám dává zase nové možnosti při pomáhání.

 
Autor: