Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlínský deník

3. 1. 2010

http://zlinsky.denik.cz/hasici/hasili-domek-ktery-chytil-od-krbu.html

KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN: Hasili domek, který chytil od krbu

Spytihněv /FOTOGALERIE/ – Je čtvrteční odpoledne 29. března roku 2007. Starosta spytihněvského sboru dobrovolných hasičů Antonín Bětík starší se synem Bronislavem opravují u známého v garáži auto. V tom zazní jekot hasičské sirény umístěné na budově obecního úřadu.


26.11.2009 10:53

 

„Okamžitě jsme se rozběhli ke zbrojnici. Po cestě už mi volali ostatní členové sboru, že vidí dým nad rodinnými domky v místní části Záhumenní,“ vzpomíná dnešní velitel spytihněvského družstva dobrovolných hasičů Bronislav Bětík. Hoří totiž jeden z tamních rodinných domů, který právě prochází rekonstrukcí.

K místu požáru přijíždí jako první hasiči ze sousedních Babic. Místní sbor dobrovolných hasičů se dostavuje v těsném závěsu za otrokovickou jednotkou. „Zdržel nás na přejezdu projíždějící vlak,“ vysvětluje Bronislav Bětík. Spytihněvských se u požáru schází pět.

Babičtí zasahují v dýchací technice přímo v místu požáru v prvním poschodí. „Museli jsme z domku odvětrávat přetlakovým ventilem kouř, protože tam byla naprosto nulová viditelnost,“ popisuje velitel družstva spytihněvských hasičů činnost sboru. Po opadnutí nejhorší fáze požáru vysekávají hasiči sekyrami podlahu a její kusy venku dohašují.

Po skončení požáru zůstává místní sbor s vyšetřovatelem na místě požáru. „Ke vznícení podlahy a následně dalších částí domu podle něj muselo dojít díky nedopalku nebo žhavému z krbu, které roztavilo umělý kyblík a zahořelo,“ popisuje starosta sboru Antonín Bětík. Požár musel podle hasičů doutnat v domě delší dobu, než vypuknul v plné síle.

Sbor dobrovolných hasičů Spytihněv vznikl roku 1888 a k dnešku má pětadvacet členů. Ve svých řadách mají dobrovolní jedinou ženu. Specializací tamní jednotky dobrovolných hasičů jsou norné stěny. „K jejich umístění je potřeba člun a školení lidé,“ vysvětlil velitel sboru Antonín Bětík mladší. Jednotka v současné době do svých řad hledá nové, fyzicky zdatné členy. „Hledáme lidi, kteří jsou ochotni ve svém volném čase pomáhat druhým,“ doplnil velitel sboru.